Αφιέρωμα στην Άνδρο

ANDROS IM1
 
Η Άνδρος είναι ένα πανέμορφο νησί το οποίο αν και ανήκει στις Κυκλάδες διαφέρει από τα υπόλοιπα νησιά.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο νησί με αρχοντιά, αριστοκρατική ατμόσφαιρα αλλά και μεγάλη πολιτιστική περιουσία που διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του επισκέπτη για κάθε είδους εκδηλώσεις.
Μόλις δύο ώρες από το λιμάνι της Ραφήνας η Άνδρος είναι ένας από τους λίγους κοντινούς προορισμούς που προσφέρεται για απόδραση τα σαββατοκύριακα συνδυάζοντας ποικιλία  εναλλακτικών δραστηριοτήτων.
 
 ΕΚΤΑΣΗ: 400 τ. χλμ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ: 177 χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 10.009
ANDROS IM2
Η Άνδρος με τη μεγάλη ναυτική παράδοση είναι το βορειότερο νησί των Κυκλάδων και δεύτερο σε έκταση μετά τη Νάξο. Υπέροχες αμμουδερές παραλίες αλλά και βραχώδεις ακτές, οροσειρές που εναλλάσσονται με εύφορες πεδινές εκτάσεις, πλούσια βλάστηση και άφθονα τρεχούμενα νερά, μονοπάτια και χαρακτηριστικές ξερολιθιές συνθέτουν το φυσικό περιβάλλον του νησιού. Η Χώρα με την ξεχωριστή αρχιτεκτονική και την πολύπλευρη καλλιτεχνική δραστηριότητα, το πολυσύχναστο λιμάνι του Γαυρίου, το κοσμοπολίτικο Μπατσί, ο γραφικός Όρμος Κορθίου, τα όμορφα ορεινά χωριά, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μοναστήρια και οι εκκλησίες συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των παραθεριστών. Ψηλότερη κορυφή του νησιού, η Κουβάρα, 994 μ.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, πρώτος οικιστής ήταν ο περιώνυμος μάντης Άνδρος, στον οποίον οφείλει το νησί την ονομασία του. Σε προνομιακή γεωγραφική θέση - γέφυρα ανάμεσα στο Αιγαίο και την ηπειρωτική Ελλάδα -, με πλούσια βλάστηση, άφθονα νερά και σημαντικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις, η Άνδρος παρουσίασε κατά την αρχαιότητα αξιόλογη κοινωνική οργάνωση και υψηλό πολιτιστικό επίπεδο. Η κατοίκηση στο νησί ανάγεται στους Προϊστορικούς Χρόνους (οικισμοί στο Στρόφιλα, το Μικρογιάλι, την Πλάκα κ.α.).
Μεγάλη ακμή γνώρισε η Άνδρος κατά τους Γεωμετρικούς Χρόνους, από το 10ο ώς τον 8ο αι. π.Χ. (οικισμοί Ζαγοράς και Υψηλής). Τον 7ο αι. π.Χ. οι κάτοικοι του νησιού ίδρυσαν σημαντικές αποικίες στη Μακεδονία (Άκανθος, Σάνη, Στάγειρα, Άργιλος)
Στους κατοπινούς χρόνους, κατά τους οποίους άνθησε η Πόλη της Άνδρου (Παλαιόπολη), το νησί ακολούθησε την τύχη των άλλων Kυκλάδων. Περίοδο οικονομικής και πνευματικής ανάπτυξης γνώρισε τη Bυζαντινή Eποχή. Επί Φραγκοκρατίας η Άνδρος παραχωρήθηκε στους Ενετούς, οι οποίοι διατήρησαν την εξουσία ώς το 1566, όταν κύριοι του νησιού έγιναν οι Τούρκοι. Το 1790, κοντά στις βορειοδυτικές ακτές της Άνδρου (στενό Καφηρέα), ο στόλος του Λάμπρου Κατσώνη συγκρούστηκε με τις τουρκικές δυνάμεις και υπέστη μεγάλη καταστροφή. Το νησί έλαβε μέρος στην Επανάσταση του 1821 - πρωταγωνιστικός υπήρξε ο ρόλος του Θεόφιλου Καΐρη.

Επισκέπτοντας την Άνδρο θα πρέπει να προσέξετε τα εξής :

Τα παστιτσάκια είναι το παραδοσιακό γλυκό του νησιού και θα το βρεις σχεδόν παντού. Πρόκειται για ψημένη αμυγδαλόψιχα την οποία θα βρεις σε διάφορες παραλλαγές ανάλογα το μέρος που θα τη ζητήσεις.
Στο Εν Γαυρίω, για τον πρώτο καφέ ή τσίπουρο (αναλόγως την ώρα). Το πρώτο πράγμα που εκτίμησα στην Άνδρο είναι ο ελληνικός καφές. Είναι ίσως το μοναδικό νησί που σε παροτρύνει να τον παραγγείλεις και να θέλεις να καθίσεις και να τον απολαύσεις. Όχι μόνο στο Γαύριο αλλά και στη Χώρα
Στην Άνδρο θα χρειαστείς μεταφορικό μέσο. Γιατί οι αποστάσεις της είναι αρκετά μακρινές. Είτε μένεις Γαύριο είτε Μπατσί είτε Χώρα. Για να τη γυρίσεις δίχως τύψεις, αν το αυτοκίνητό σου δεν αντέχει στο χωματόδρομο, καλύτερα να νοικιάσεις. Την τοπική συγκοινωνία, λόγω απόστασης κυρίως, δεν θα σου τη συνιστούσα.

«Αν υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο μπορεί να καυχιέται ως νησί τότε αυτό είναι σίγουρα η ποικιλία σε παραλίες. Έχει οργανωμένες, ανοργάνωτες, με βότσαλο, με άμμο, κοσμοπολίτικες και απόμερες. Είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο ότι κάπου ανάμεσά τους κρύβεται εκείνη που θα κερδίσει την καλύτερη βουτιά του καλοκαιριού σου.»

ANDROS IM3

Αν κάνεις ή ενδιαφέρεσαι να μάθεις να κάνεις windsurf, τότε ο Μύλος, είναι η παραλία σου. Γενικά, στην Άνδρο δεν θα στερηθείς τον άνεμο. Το αντίθετο μάλλον. Θα περάσεις ώρες σκεπτόμενος πού μπορεί να πας και να μην σε πάρει μαζί του.
Παραλίες με ήπιο άνεμο είναι το Βιτάλι, τα Πισωγυάλια και τα Άχλα. Δεν θέλω να το γράψω αυτό αλλά εντάξει, για την ενημέρωσή σου και μόνο, στα Άχλα μπορεί στην διπλανή ξαπλώστρα να τραβάει selfies η Ελένη Μενεγάκη. Μην πτοηθείς -και αν σου ζητήσει αυτόγραφο δώστης το να πάει στην ευχή.
 Για τα Άχλα, πέρα από την ενδεχόμενη παρουσία της Ελένης με την οικογένεια Χωραφά, σε προειδοποιώ ότι έχει αρκετό χωματόδρομο μέχρι να φτάσεις.
Η Χρυσή Άμμος είναι η πιο "in" πρόταση του Γαυρίου. Μέχρι να έρθει η ώρα της δύσης του ηλίου, μπορείς να κάνεις ένα πιο κοσμοπολίτικο μπάνιο συνοδεία κοκτέιλ και δυνατής μουσικής. Πριν πας τσέκαρε και τα events.

ANDROS IM4

 Και φτάσαμε στης Γριας το Πήδημα. Βορειοανατολικά του όρμου Κορθίου βρίσκεται η παραλία-σήμα κατατεθέν του νησιού. Μπορείς να βρεθείς εκεί είτε με καραβάκι είτε με αυτοκίνητο.

ANDROS IM5

Τώρα φαντάζομαι, θέλεις να μάθεις και γιατί τη λένε έτσι.
Όταν οι Τούρκοι είχαν καταλάβει το νησί της Άνδρου, θέλησαν να κατακτήσουν και το λεγόμενο Επάνω κάστρο. Μία ηλικιωμένη μαζί με την έγκυο κόρη της υποδύθηκαν τις ανήμπορες και ζήτησαν βοήθεια από τους εσώκλειστους στο κάστρο Έλληνες. Το αποτέλεσμα ήταν να ανταποκριθούν εκείνοι άνοιξαν τις πύλες του φρουρίου τους, οπότε οι Τούρκοι εισέβαλαν. Η γριά όμως έχοντας τύψεις για την πράξη προδοσίας της πήδησε απο το λόφο και πέτρωσε. Έτσι εξηγεί ο θρύλος την ύπαρξη του περίεργου βράχου που στέκει στα νερά της παραλίας και που, όπως λεν οι ντόπιοι, αν ειδωθεί από κάποια του πλευρά, θυμίζει το προφίλ μίας ηλικιωμένης που φορά το χαρακτηριστικό μαντήλι της. Μια άλλη εκδοχή λέει ότι η γριά πήδησε επειδή ήταν τρεις φορές χήρα και δεν άντεχε άλλο τη μοναξιά.
Στο Μπατσί, θα βρεις κρυμμένη την Ανερούσα. Η παραλία έχει βότσαλο και παγωμένο αναζωογονητικό νερό. Σου συστήνω ανεπιφύλακτα να μείνεις στο ξενοδοχείο που βρίσκεται ακριβώς από πάνω (με το ομώνυμο όνομα)
«Η Άνδρος φημίζεται για τα πολιτιστικά της δρώμενα. Στη Χώρα, στεγάζεται το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή καθώς και το Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίνας Κυδωνιέως.»
ANDROS IM6

Λίγο πριν επιστρέψεις προς τα πίσω, ρίξε μία βουτιά από τα βραχάκια μπροστά από το Μουσείο Γουλανδρή. Αξίζει.
Στις βόλτες σου να συμπεριλάβεις και την Παλαιόπολη. Την αρχαία πρωτεύουσα της Άνδρου με τα Ρωμαϊκά Λουτρά.
Παραλίγο να ξεχάσω το Κάστρο της Φανερωμένης στο Κόρθι. Σε περίπτωση που είσαι για μπάνιο προς το εκεί πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς τους ανεμόμυλους και τους πανέμορφους νερόμυλους του.
Όσον αφορά το φαγητό :
Το Άμμος και το Ό,τι Καλό στο Μπατσί, αναλαμβάνουν τους ψαρομεζέδες σου ενώ ο Σταμάτης, θα σε τρατάρει την πιο γευστική παραδοσιακή φρουτάλια. Η φρουτάλια είναι το τοπικό πιάτο της Άνδρου. Είναι ομελέτα με -τα πάντα όλα μέσα- λουκάνικα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις.
Το Μπαλκόνι στο Αιγαίο στο Απρόβατο είναι λίγο τσιμπημένο αλλά το αξίζει. Συνδυάζει γεύση και ποιότητα ενώ σου φέρνει και όλο το Μπατσί στο πιάτο.

Για ποτό στο Capriccio και τη Σκάλα. Γενικά η Άνδρος δεν έχει πάρα πολλά μέρη για ποτό. Συνήθως το βράδυ όλος ο κόσμος μαζεύεται στο Μπατσί και ανεβάζει το κέφι σε ένα από αυτά τα δύο μαγαζιά. Το Capriccio, έχει δύο ορόφους. Ο επάνω είναι ο πιο κυριλέ. Και οι δύο όροφοι μετά από μία ώρα και μετά, γίνονται ένα σε κέφι.

ANDROS IM7

Τελειώνοντας, δεν πρέπει να χάσετε το ηλιοβασίλεμα του Γαυρίου. Στον Κάμπο, κοντά στον Πύργο του Αγίου Πέτρου πρέπει οπωσδήποτε να βρεθείς σε κάποιο ηλιοβασίλεμα. Μην το αμελήσεις.