Από : ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΑΛΛΟΣ Μαιευτήρ Χειρούργος Γυναικολόγος. (gynaikologos-manolis.pblogs.gr)
Τα οφέλη του θηλασμού είναι πολλά, τόσο για την μάνα, όσο και για το νεογνό.
Ο θηλασμός είναι μια φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού της γυναίκας. Όταν διακόπτουμε τον θηλασμό (με φάρμακα ή όχι), πηγαίνουμε κόντρα στη φύση και όταν πάμε κόντρα στην φύση, η φύση εκδικείται.
Η διακοπή του θηλασμού πρέπει να γίνεται μόνο αν υπάρχει ιατρικός λόγος. Αν το μωρό είναι στα πρόωρα και δεν μπορεί να θηλάσει, τότε το γάλα μπορεί να καταψυχθεί στους -18 C (σε ένα καταψύκτη 4*).
Είναι γνωστό ότι ο θηλασμός την μάνα την προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού, του ενδομητρίου και των ωοθηκών καθώς και από την οστεοπόρωση. Η γυναίκα που θηλάζει αισθάνεται όμορφα, έχει αυτοεκτίμηση και αναπτύσσει ισχυρούς δεσμούς αγάπης με το νεογνό.
Στο νεογνό ο θηλασμός είναι έτσι προγραμματισμένος από την φύση, ώστε όχι μόνο να το τρέφει με τις κατάλληλες θρεπτικές ουσίες και βιταμίνες, καθώς και με λιπαρά οξέα πλούσια σε Ω3, αλλά και να το τροφοδοτεί με ουσίες (αντισώματα) που το προφυλάσσουν από διάφορες ασθένειες (αν τις έχει περάσει βέβαια η μάνα), εκτός του κοκκίτου της γρίπης και μερικών άλλων. Ο θηλασμός προφυλάσσει το νεογνό από ορισμένες αλλεργίες. Επίσης ο θηλασμός τροφοδοτεί το νεογνό και με μια ουσία, που κινεί το έντερό του, για την καλύτερη πέψη του γάλακτος.
Η συχνότητα θηλασμού είναι κάθε δύο ώρες περίπου, αλλά δεν πρέπει η μάνα να είναι απόλυτη, αν το μωρό ξυπνήσει και κλάψει νωρίτερα, πρέπει να το θηλάσει νωρίτερα, ούτε και να το ξυπνήσει, αν περάσουν οι δύο ώρες για να το θηλάσει. Δηλαδή το μωρό πρέπει να θηλάσει όταν πεινάσει. Σε ένα δεκάλεπτο από κάθε μαστό, το μωρό έχει πάρει αρκετό γάλα. Αν πεινάει όμως, μπορεί να θηλάσει όσο θέλει. Προσοχή όμως, να θηλάσει, όχι να χρησιμοποιήσει την θηλή για πιπίλα, σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν ραγάδες στην θηλή με αίμα. Έτσι, καμία γυναίκα δεν θέλει να θηλάσει, λόγω του πόνου. Ένας τρόπος για να προλάβουμε τις ραγάδες, εκτός του να αποφεύγουμε την πιπίλα με την θηλή, είναι το μωρό να θηλάζει από όλη την θηλαία άλω και όχι μόνο από την θηλή.
Αν η μάνα δεν θηλάσει σωστά, εκτός των ραγάδων, μπορεί να προκληθεί, υπερφόρτωση των μαστών και μαστίτις, με συνέπεια να δημιουργηθούν προβλήματα μετά από χρόνια στον μαστό.
Αμέσως μετά την γέννα, η γυναίκα δεν έχει γάλα, το γάλα έρχεται την 3η - 4η μέρα , όταν πέσουν οι ορμόνες της εγκυμοσύνης. Πρέπει όμως να βάλει το μωρό στο στήθος, για να πάρει το πρωτόγαλα (πύαρ), λένε ότι το πρωτόγαλα, είναι αρκετό για την διατροφή του μωρού αυτές τις λίγες ημέρες, έστω και αν είναι λίγο.
Μετά από την 4η μέρα το γάλα τρέχει συνέχεια, με κίνδυνο ο μαστός να υπερφορτωθεί και να πετρώσει το γάλα, σε αυτήν την περίπτωση ο θηλασμός γίνεται εναλλάξ σε κάθε μαστό και αν το νεογνό δεν θέλει άλλο, πρέπει να αδειάζετε τον μαστό, κατά προτίμηση με μαλάξεις από την βάση του μαστού προς την θηλή. Μην κάνετε οικονομία στο γάλα. Οσο αδειάζετε τον μαστό, τόσο έρχεται γάλα.
Ο θηλασμός, μετά από 8 - 10 μέρες γίνεται αντανακλαστικό τόξο, δηλαδή μόνο όταν το μωρό έλθει σε επαφή με την θηλή, τότε τρέχει (εκκρίνεται) το γάλα. Σε αυτήν την περίπτωση ο θηλασμός (αν δεν υπερφορτώνεται ο μαστός), πρέπει να γίνεται από τον ένα μαστό την κάθε φορά. Και αυτό διότι στην αρχή του θηλασμού το γάλα είναι αραιό και όσο περνάει η ώρα το γάλα γίνεται πιο πυκνό. Σε κάθε μητέρα ο θηλασμός εξειδικεύεται και αυτή αποφασίζει τι θα κάνει και πως θα το θηλάζει, εμείς απλώς συστήνουμε και εξηγούμε ότι ο θηλασμός πρέπει να γίνεται και να διαρκεί τουλάχιστον δια 6 μήνες, αν και το καλύτερο είναι 12 μήνες και περισσότερο. Η στερεά τροφή που θα αρχίσει, δεν αποκλείει παράλληλα και τον θηλασμό.
Το νεογνό γνωρίζει την μάνα του και από την φωνή και από την μυρωδιά του μαστού (γάλακτος). Αισθάνεται δε τον θηλασμό, σαν προσφορά αγάπης από την μάνα του,όπως και την αγκαλιά και κακώς λένε να μη μάθει χέρια το παιδί, διότι με την αγκαλιά και τον θηλασμό, το παιδί αισθάνεται ασφαλές. Τα παιδιά που θηλάσανε θεωρούνται πιο ώριμα όταν μεγαλώνουν.
Δυστυχώς λίγες γυναίκες είναι πρόθυμες να θηλάσουν σωστά. Αλλες δεν έχουν την υπομονή, άλλες βαριούνται και άλλες φοβούνται ότι θα χαλάσει το στήθος τους.
Το στήθος δεν χαλάει με τον θηλασμό, αντίθετα ο θηλασμός βοηθά τον μαστό να είναι σφριγηλός διατηρώντας τη αρχιτεκτονική των κυττάρων του. Το στήθος χαλάει με τα πολλά κιλά που θα πάρει η μάνα στην εγκυμοσύνη. Το εγκληματικό είναι να διακόψει τον θηλασμό για να καπνίσει ή να καπνίζει και να θηλάζει. Και είναι κρίμα να θέλει να θηλάσει και να μη μπορεί ή να μην επιτρέπεται.
Βέβαια χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από την μάνα και υπομονή, όμως αξίζει τον κόπο, κανένα γάλα του εμπορίου δεν είναι σαν το μητρικό.
Κατά την διάρκεια του θηλασμού η μάνα πρέπει να σιτίζεται καλά με τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και σίδηρο, να λαμβάνει τις απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως και στη εγκυμοσύνη, να λαμβάνει δε πολλά υγρά. Να κοιμάται αρκετά και να μη κουράζεται, γιατί ο θηλασμός είναι πολύ κουραστικός για την γυναίκα, με κίνδυνο να κοπεί το γάλα.
Ο θηλασμός προκαλεί αμηνόρροια ( δεν έχει περίοδο) σε 40% των γυναικών που θηλάζουν. Προσοχή χρειάζεται διότι ο θηλασμός δεν είναι μέθοδος αντισύλληψης, διότι πρώτα γίνεται η ωορρηξία (γόνιμη μέρα) και μετά έρχεται η περίοδος. Αν την γόνιμη μέρα γίνει νέα σύλληψη, τότε η (περαιτέρω) αμηνόρροια θα είναι από την καινούργια εγκυμοσύνη και όχι από την γαλουχία.
Πηγή: gynaikologos-manolis.pblogs.gr
ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΑΛΛΟΣ Μαιευτήρ Χειρούργος Γυναικολόγος.