H ανατροφή των παιδιών είναι μία από τις πιο δύσκολες και ικανοποιητικές δουλειές στον κόσμο, και είναι επίσης μια δουλειά για την οποίο ίσως να αισθανόμαστε ελάχιστα προετοιμασμένοι.
Παρακάτω είναι εννέα συμβουλές ανατροφής των παιδιών που μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε πιο ολοκληρωμένη/ος ως γονέας.
Τα παιδιά αρχίζουν να αναπτύσσουν την αίσθηση του εαυτού τους από μωρά, όταν βλέπουν τους εαυτούς τους μέσα από τα μάτια των γονιών τους. Ο τόνος της φωνής σας, η γλώσσα του σώματος σας και κάθε έκφρασή σας απορροφώνται από τα παιδιά σας. Τα λόγια και οι ενέργειές σας ως γονιός επηρεάζουν την ανάπτυξη του αυτοσεβασμού του παιδιού σας περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.
Επαινώντας τα επιτεύγματά τους, όσο μικρά κι αν είναι, θα κάνει τα παιδιά σας να αισθάνονται υπερήφανα. Αφήνοντας τα παιδιά να κάνουν πράγματα ανεξάρτητα, θα τα κάνει να αισθάνονται ικανά και δυνατά. Αντίθετα, υποτιμιτικά σχόλια ή συγκρίνοντας υποτιμικά ένα παιδί με ένα άλλο παιδί, θα κάνουν το παιδί να αισθάνεται άνευ αξίας.
Αποφύγετε να κάνετε φορτισμένες παρατηρήσεις ή να χρησιμοποιείται τις λέξεις σαν όπλα. Σχόλια όπως "Τι ανοησία είναι αυτή που έκανες!" ή "Φέρεσαι σαν μωρό περισσότερο και από τον μικρό αδερφό σου!" προκαλούν βλάβες όπως ακριβώς κάνουν και τα σωματικά χτυπήματα.
Επιλέξτε τις λέξεις σας προσεκτικά και να είναι συμπονετικοί.Αφήστε τα παιδιά σας να γνωρίζσυν ότι όλοι κάνουν λάθη και ότι τα αγαπάτε ακόμα, ακόμη και όταν δεν εγκρίνετε τη συμπεριφορά τους.
Έχετε ποτέ σκεφτεί πόσες φορές αντιδράτε αρνητικά στα παιδιά σας σε μια μόνο ημέρα;
Θα βρείτε τον εαυτό σας να επικρίνει τα παιδιά πολύ πιο συχνά παρά να τα επαινεί.
Πώς θα σας φαινόταν αν το αφεντικό σας να σας «κατσαδιάζει», παρότι εσείς έχετε καταβάλει προσπάθεια και είχατε καλές προθέσεις;
Η πιο αποτελεσματική προσέγγιση είναι να επαινούμε τα παιδιά όταν αυτά κάνουν κάτι σωστό: "Έστρωσες το κρεβάτι σου, χωρίς να σου το ζητήσω!!! Αυτό είναι καταπληκτικό!" ή "Έβλεπα ότι παίζατε με την αδελφή σου και ήσουν πολύ ήρεμος και υπομονετικός !!! Μπράβο σου!"
Αυτά είναι σχόλια που θα βοηθήσουν περισσότερο και θα ενθαρρύνουν την καλή συμπεριφορά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα από τις επανειλημμένες επιπλήξεις.
Προσπαθήστε να βρίσκετε αφορμές για να επαινείτε τα παιδιά σας κάθε μέρα.
Να είστε γενναιόδωροι με τους επαίνους. Η αγάπη σας, οι αγκαλιές, και έπαινοι μπορούν να κάνουν θαύματα και συχνά τα παιδιά το εισπράτουν σαν την καλύτερη ανταμοιβή.
Σύντομα θα δείτε να εμφανίζεται όλο και περισσότερο η επιθυμητή συμπεριφορά από τα παιδιά σας.
Η πειθαρχία είναι απαραίτητη σε κάθε νοικοκυριό. Ο στόχος της πειθαρχίας είναι να βοηθήσει τα παιδιά να επιλέξουν αποδεκτές συμπεριφορές και να μάθουν τον αυτοέλεγχο.
Μπορεί να δοκιμάσουν τα όρια που έχετε θεσπίζει για αυτά, αλλά πρέπει μέσα στα όρια αυτά να εξελιχθούν σε υπεύθυνους ενήλικες.
Η θέσπιση κανόνων στο σπίτι βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν τις προσδοκίες σας από αυτά και να αναπτύξουν τον αυτοέλεγχο.
Μερικοί κανόνες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:
- Όχι τηλεόραση μέχρι να τελειώσουν τις σχολικές τους εργασίες,
- Όχι βίαιη συμπεριφορά (πχ. χτύπηματα),
- Όχι βρισιές και υποτιμιτικά πειράγματα .
Μπορείτε να επιβάλετε ένα σύστημα όπως π.χ. μία προειδοποίηση, που ακολουθείται από τις συνέπειες όπως απώλεια των προνομίων.
Ένα κοινό λάθος που κάνουν οι γονείς είναι η αποτυχία να προχωρήσουν στις συνέπειες της μή τήρησης των κανόνων.
Δεν γίνεται να πειθαρχήσουν τα παιδιά όταν τιμωρείτε μία μέρα μια μή αποδεκτή συμπεριφορά και την επομένη μέρα την αγνοείτε.
Η συνέπεια των γονιών διδάσκει τα παιδιά το περιμένουν οι γονείς από αυτά.
Είναι συχνά δύσκολο για τους γονείς και τα παιδιά να μαζευτούν για ένα οικογενειακό γεύμα, πόσο μάλλον να περνούν ποιοτικό χρόνο μαζί.
Αλλά πιθανότατα αυτό είναι κάτι το οποίο τα παιδιά θα το ήθελαν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Σηκωθείτε 10 λεπτά νωρίτερα το πρωί, ώστε να μπορείτε να φάτε πρωινό με τα παιδία σας ή αφήστε τα πιάτα στο νεροχύτη και κάντε μια βόλτα μετά το δείπνο με τα παιδιά.
Τα παιδιά που δεν παίρνουν την προσοχή που θέλουν από τους γονείς τους, συχνά ενεργούν έξω από τα όρια ή παρεκτρέπονται επειδή είναι βέβαιο ότι με αυτόν τον τρόπο θα τους δώσετε σημασία.
Πολλοί γονείς θεωρούν ότι είναι ενδιαφέρον να αφιερώνουν χρόνο μαζί με τα παιδιά τους.
Δημιουργήστε μια "ειδική βραδιά" κάθε εβδομάδα για να συγκεντρωθεί όλη η οικογένεια μαζί και αφήστε τα παιδιά σας να σας βοηθήσουν να αποφασίσετε πώς θα περάσετε τη βραδιά.
Ψάξτε για άλλους τρόπους για να έρθετε πιο κοντά ...
Βάλτε μια σημείωση ή κάτι το ιδιαίτερο στο καλαθάκι με το φαγητό του παιδιού σας.
Οι έφηβοι φαίνεται να χρειάζονται λιγότερο την απόλυτη προσοχή από τους γονείς τους από ότι τα μικρότερα παιδιά.
Επειδή υπάρχουν πολύ λιγότερες ευκαιρίες για τους γονείς να συζητήσουν με τους εφήβους, οι γονείς πρέπει να βάλουν τα δυνατά τους ώστε να είναι διαθέσιμοι όταν ο έφηβός τους θα εκφράσει την επιθυμία να μιλήσει μαζί τους ή να συμμετέχει στις οικογενειακές δραστηριότητες. Το να πάτε σε μια συναυλία, να παίξετε παιχνίδια και να συμμετέχετε σε άλλες εκδηλώσεις μαζί με τους εφήβους σας, καλλιεργεί μια αίσθηση φροντίδας και σας επιτρέπει να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον έφηβό σας και τους φίλους του σε σημαντικούς τομείς..
Να μην αισθάνεσθε ένοχοι, αν είστε εργαζόμενοι γονείς.
Αυτά που τα παιδιά θα θυμούνται , είναι τα πολύ μικρά πράγματα που κάνετε για αυτά ή με αυτά π.χ. το να φτιάξετε ποπ κορν, να παίξετε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι ή χαρτιά, να κάνετε αθλητικές δραστηριότητες μαζί και άλλα πολλά καθημερινά και μικρά πράγματα.
Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν πολλά για το πώς να ενεργούν, βλέποντας τους γονείς τους.
Όσο μικρότερα είναι τα παιδιά σας , τόσο περισσότερο επηρεάζονται από τα μηνύματα που λαμβάνουν από εσάς και την συμπεριφορά σας.
Πριν γίνετε επιθετικοί ή βίαιοι , μπροστά στο παιδί σας, σκεφτείτε το εξής: Είναι αυτή η συμπεριφορά την οποία θα θέλατε να έχει το παιδί σας όταν είναι θυμωμένο;
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είστε συνεχώς υπό παρακολούθηση από τα παιδιά σας.
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που αντιδρούν με βίαιο τρόπο, συνήθως έχουν ένα πρότυπο για την βίαιη συμπεριφορά τους, μέσα στο οικογενειακό τους περιβάλλον.
Γίνετε το πρότυπο για τα χαρακτηριστικά που θέλετε να δείτε σε παιδιά σας: τον σεβασμό, την φιλικότητα, την ειλικρίνεια, την καλοσύνη, την ανεκτικότητα, την τιμιότητα.
Να έχετε σαν γονείς ανιδιοτελή συμπεριφορά. Κάνετε πράγματα για τους άλλους, χωρίς να περιμένετε ανταμοιβή. Πείτε ευχαριστώ και δώστε απλόχερα επαίνους.
Πάνω απ 'όλα, διδάξτε στα παιδιά σας τον τρόπο που πρέπει να συμπεριφερόμαστε και που περιμένουμε και από τους άλλους να μας φέρονται με το ίδιο τρόπο.
Οι γονείς δεν μπορούν να περιμένουν από τα παιδιά τους να κάνουν κάτι , μόνο και μόνο επειδή αυτοί σαν γονείς λένε «επειδή το λέω εγώ». Τα παιδιά θέλουν και αξίζουν εξηγήσεις όσο οι ενήλικες. Αν οι γονείς δεν αφιερώσουν χρόνο για να εξηγήσουν τις απαιτήσεις τους , τα παιδιά θα αρχίσουν να αναρωτιούνται για τις αξίες και τα κίνητρά τους και για το αν όλα αυτά έχουν κάποια βάση.
Οι γονείς που αιτιολογούν τις απαιτήσεις τους στα παιδιά τους, τους επιτρέπουν να τις κατανοήσουν καλύτερα και να τα διδάσκουν ένα μη αυταρχικό τρόπο συπεριφοράς.
Κάντε τις προσδοκίες σας σαφής στα παιδιά σας.
Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, περιγράψτε το , εκφράστε τα συναισθήματά σας για αυτό , και ζητήστε από το παιδί σας να συμμετέχει μαζί σας στην εύρεση μιας λύσης.
Περιγράψτε τις συνέπειες. Κάντε προτάσεις και προσφέρτε επιλογές και εναλλακτικές.
Επίσης , να είστε ανοιχτοί στις προτάσεις του παιδιού σας.Διαπραγματευτείτε.
Τα παιδιά που συμμετέχουν σε αποφάσεις έχουν περισσότερα κίνητρα για την υλοποίησή τους.
Αν αισθάνεστε συχνά "απογοητευμένοι" από τη συμπεριφορά του παιδιού σας, ίσως έχετε μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Οι γονείς που σκέφτεστε το «πρέπει» (για παράδειγμα, "Το παιδί μου πρέπει να είναι αρκετά εκπαιδευμένο μέχρι τώρα») θα ήταν χρήσιμο να διαβάσετε σχετικά με το θέμα ή για να μιλήσετε με άλλους γονείς ή τους ειδικούς ανάπτυξης του παιδιού.
Το περιβάλλον που μεγαλώνουν τα παιδιά έχει επιπτώσεις στη συμπεριφορά τους, έτσι για να αλλάξετε αυτή τη συμπεριφορά θα πρέπει να είστε διατεθειμένοι να αλλάξετε το περιβάλλον.
Αν πιάνετε τον εαυτό σας να λέει συνεχώς «όχι» ή «μη» στο μόλις 2 χρονών παιδί σας, αναζητήστε τρόπους για να αλλάξετε το περιβάλλον σας, έτσι ώστε να υπάρχουν λιγότερα πράγματα ή ερεθίσματα που μπορεί να προκαλέσουν μια συμπεριφορά του παιδιού η οποία να είναι εκτός ορίων. Αυτό θα προκαλέσει λιγότερη απογοήτευση για τους δυο σας.
Καθώς αλλάζει το παιδί σας, θα πρέπει σταδιακά να αλλάξει το στυλ ανατροφής των παιδιών σας.
Ό τι λειτουργεί τώρα με το παιδί σας, δεν θα λειτουργεί τόσο καλά σε ένα ή δύο χρόνια.
Οι έφηβοι έχουν την τάση να έχουν σαν πρότυπα λιγότερο τους γονείς τους και περισσότερο τους συνομηλίκους τους. Αλλά συνεχίστε να παρέχετε καθοδήγηση, ενθάρρυνση, και την κατάλληλη πειθαρχία, επιτρέποντας ταυτόχρονα στον έφηβό σας , να κερδίσει περισσότερη ανεξαρτησία. Και εκμεταλλευθείτε κάθε διαθέσιμη στιγμή για να έρθετε πιό κοντά του!
Ως γονείς, είστε υπεύθυνοι για την καθοδήγηση των παιδιών σας . Αλλά πώς να εκφράσετε με την καθοδήγηση σας τις διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να κάνει το παιδί σας , όταν υπάρχει διαφορά στο πως εκλαμβάνει αυτή την καθοδήγηση το παιδί σας;
Όταν έχετε να αντιμετωπίσετε το παιδί σας, αποφύγετε τις κατηγορίες, τις επικρίσεις ή την προσπάθεια εύρεσης των λαθών του, τα οποία υπονομεύουν την αυτοεκτίμηση του και μπορεί να οδηγήσουν σε δυσαρέσκεια και άρνηση. Αντ 'αυτού, προσπαθείστε να καλλιεργήσετε την ενθάρρυνση, ακόμη και όταν θέτετε τους κανόνες πειθαρχίας στα παιδιά σας.
Διαβεβαιώστε τα παιδιά σας , ότι παρόλο που θέλετε και περιμένετε περισσότερα από αυτά την επόμενη φορά, η αγάπη σας θα τους συνοδεύει πάντα χωρίς όρους και περιορισμούς.
Παραδεχθείτε το. Δεν είστε ο τέλειος γονέας.
Έχετε πλεονεκτήματα και αδυναμίες ως αρχηγός της οικογένειας.
Αναγνωρίστε τις ικανότητές σας , πχ. "Είμαι τρυφερός και αφοσιωμένος."
Δεσμεύθείτε ότι θα προσπαθήσετε να βελτιώσετε τις αδυναμίες σας, πχ. "Πρέπει να είμαι πιο συνεπής με την πειθαρχία.»
Προσπαθήστε να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες για τον εαυτό σας, τον/τη σύζυγό σας και τα παιδιά σας.
Δεν χρειάζεται να έχετε όλες τις απαντήσεις, να είστε επιεικής με τον εαυτό σας.
Προσπαθείστε να κάνετε την ανατροφή των παιδιών μια διαχειρίσιμη δουλειά.
Επικεντρωθείτε στα σημεία που χρειάζονται την περισσότερη προσοχή αντί να προσπαθείτε να αντιμετωπίζετε τα πάντα με τη μία και άμεσα.
Παραδεχθείτε ότι έχετε εξουθενωθεί.
Περάστε χρόνο έξω από την ανατροφή των παιδιών για να κάνετε πράγματα που θα σας κάνουν ευτυχισμένους, όπως π.χ. με τον/την σύζυγο.
Εστιάζοντας στις ανάγκες σας δεν σας κάνει εγωιστές. Σημαίνει απλά ότι ενδιαφέρεστε και για τη δική σας ευημερία, η οποία είναι μια άλλη σημαντική αξία για το πρότυπο που πρέπει να περάσετε στα παιδιά σας.