Από : ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΑΛΛΟΣ Μαιευτήρ Χειρούργος Γυναικολόγος. (gynaikologos-manolis.pblogs.gr)

Τα οφέλη του θηλασμού είναι πολλά, τόσο για την μάνα, όσο και για το νεογνό.

Ο θηλασμός είναι μια φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού της γυναίκας. Όταν διακόπτουμε τον θηλασμό (με φάρμακα ή όχι), πηγαίνουμε κόντρα στη φύση και όταν πάμε κόντρα στην φύση, η φύση εκδικείται.
Η διακοπή του θηλασμού πρέπει να γίνεται μόνο αν υπάρχει ιατρικός λόγος. Αν το μωρό είναι στα πρόωρα και δεν μπορεί να θηλάσει, τότε το γάλα μπορεί να καταψυχθεί στους -18 C (σε ένα καταψύκτη 4*).
Είναι γνωστό ότι ο θηλασμός την μάνα την προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού, του ενδομητρίου και των ωοθηκών καθώς και από την οστεοπόρωση. Η γυναίκα που θηλάζει αισθάνεται όμορφα, έχει αυτοεκτίμηση και αναπτύσσει ισχυρούς δεσμούς αγάπης με το νεογνό.

Βρεφική διατροφή
Τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του, το βρέφος θα πρέπει να τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα. Όταν το βρέφος θηλάζει, δε χρειάζεται επιπλέον νερό. Αν για τη διατροφή του βρέφους χρησιμοποιούνται παρασκευάσματα για βρέφη, θα πρέπει να ακολουθούνται με μεγάλη προσοχή οι κανόνες υγιεινής (βράσιμο μπουκαλιών και νερού, πολύ καλό πλύσιμο χεριών κτλ.). Το βρέφος πρέπει να αρχίσει να τρέφεται με ημιστερεά και στερεά τροφή μετά τον 6ο μήνα της ζωής του. Μετά την εισαγωγή της ημιστερεάς και στερεάς τροφής, θα πρέπει να προσφέρεται στο βρέφος νερό.

Απογαλακτισμός